Big_loader_ajax

Niedermayera mají rádi

16.07.2024

Niedermayer je významný hned z několika důvodů. Jednak vstupuje už do svého třetího funkčního období europoslance, takže patří mezi ty nejzkušenější.

Ve Štrasburku, kde sídlí Evropský parlament, se v úterý na ustavující schůzi poprvé sejde    všech 720 nově zvolených poslanců z 27 unijních států. Mezi nimi i jednadvacítka zástupců  Česka. Jaký bude jejich reálný vliv?

Příznačné je, že Češi do Štrasburku přijíždějí jako vrcholní euroskeptici, kteří vše, co vzejde z EU, považují v lepším případě za podezřelé, v horším případě za „diktát“ nebo „šílenství“. Ukazuje to už pouhé rozdělení do parlamentních frakcí.

V euroskeptických klubech bude nadpoloviční většina českých europoslanců, což se za 20 let členství Česka v EU ještě nestalo. Budou jak v těch tvrdých, které jsou skoro proti všemu (ANO, SPD, Přísaha a Motoristé), tak i v těch měkčích, kde chtějí bruselské nápady brzdit (ODS). To je dohromady 13 rebelů, přičíst k nim klidně můžeme ještě dvojici poslanců za komunistické Stačilo!, kteří se rozhodli zůstat nezařazení.

Naopak ve vládním táboře – v koalici podporující novou Komisi opět v čele s Ursulou von der Leyenovou – mají Češi jen pět zástupců. Jde o politiky TOP 09, STAN a KDU-ČSL, kteří jsou členy pravicové frakce Evropské lidové strany, vůbec největší v unijním parlamentu. Ve zbývajících vládní skupinách – u levicových socialistů a v liberální Obnově – nemá Česko nikoho.

Už z tohoto výčtu vyplývá, že vliv českých zástupců v unijním parlamentu patrně poklesne. Přesto jsou výjimky. Teď, na začátku pětiletého volebního období, mají největší předpoklady zabodovat a uplatnit svůj vliv především dva čeští europoslanci – Alexandr Vondra z ODS a Luděk Niedermayer z TOP 09.

Niedermayera mají rádi

Oba kandidovali za Spolu, paradoxně ale každý z nich chce teď v Bruselu prosazovat něco jiného. Vondra revidovat přísný Green Deal, zatímco Niedermayer by v boji s klimatem pomocí moderních technologií ještě víc šlapal na plyn.

Proč zrovna tihle dva? Niedermayer je významný hned z několika důvodů. Jednak vstupuje už do svého třetího funkčního období europoslance, takže patří mezi ty nejzkušenější. Zároveň coby uznávaný ekonom si dokázal získat autoritu ve frakci evropských lidovců, která je nejsilnější a kde si i politici z velkých zemí považují jeho erudice.

A zatřetí, to je možná nejdůležitější – Niedermayer patří mezi oblíbence Manfreda Webera, mocného německého šéfa lidovecké eurofrakce. Niedermayer by to vše teď chtěl zúročit a využít k vlivu na téma, jemuž se dlouhodobě věnuje – vymýšlí plány, jak nastartovat ospalou Evropu, aby neztrácela dech.

„Evropa zaostává hlavně v některých rychle rostoucích oblastech ekonomiky. Platí to třeba pro oblast digitálních technologií, kde jasně vedou USA, či pro nastupující nové, čisté technologie, kde všem ujela Čína,“ varuje Niedermayer.

Celý članek.

Autor článku : Václav Dolejší
Zdroj : Seznam Zprávy