Big_loader_ajax

Jana Součková

Očekávání od Stáže
Ze stáže jsem si chtěla odnést hlubší pochopení fungování institucí Evropské unie a procesů v Evropském parlamentu. Konkrétně jsem se těšila na to, že poznám, jak pracuje tým pana poslance a jak politické skupiny udržují svou soudržnost. Také jsem chtěla poznat atmosféru bruselských institucí a zažít život v nich na vlastní kůži.
Přínos Stáže
Ze stáže si kromě naplněných očekávání odnáším také krásné zážitky z letního Bruselu a motivaci nadále se věnovat environmentální tématice.
2345
Kladno, University College London

Od června do července 2023 jsem absolvovala stáž v kanceláři pana europoslance, která pro mě byla cennou zkušeností. Spolupráce s panem poslancem byla velmi příjemná, vždy se zajímal o naše názory na probírané otázky a aktivně nás zapojoval do diskusí. To mi poskytlo příležitost nahlédnout hlouběji do jednotlivých problematik, které se zrovna na půdě Evropského parlamentu řešily. 

V rámci stáže jsem měla příležitost nejblíže nahlédnout do otázek klimatické neutrality průmyslu a obnovy evropské biodiverzity při rešerších k Net Zero Industry Act a Nature Restoration Law. To však nebyla jediná témata, ke kterým jsem se během stáže dostala. Pan europoslanec nám již na začátku stáže zdůraznil možnost věnovat se i tématům mimo jeho výbory, a tak jsem se během stáže mohla zúčastnit i jednání podvýboru pro bezpečnost a obranu SEDE. 

Mimo rešerší k daným tématům a navštěvování jednání s panem europoslancem jsem se během stáže také věnovala tvorbě obsahu pro sociální sítě pana europoslance. V rámci této práce jsem se dostala do kontaktu s ředitelem Sbírky současného umění Evropského parlamentu, Janem Randáčkemkterý nám představil primárně česká umělecká díla, jež EP vlastní. Z naší prohlídky jsme následně zpracovali krátké video na Instagram pana europoslance. 

Stáž v bruselské kanceláři pana europoslance pro mě byla přínosem i mimo zajímavou práci pro pana europoslance. Prací v centru bruselského dění jsem denně byla svědkem shromáždění a protestů před budovou EP a měla tak možnost pochopit, které problémy sužují například slovinské penzisty. Díky milé české komunitě v Bruselu jsem také mohla navštívit budovu Berlaymontu či zajít na koncert Báry Polákové pro české expaty. 

Na práci u pana europoslance i na svou krátkou návštěvu Bruselu tak mohu vzpomínat v tom nejlepším. Za tuto možnost jsem velmi vděčná.