Big_loader_ajax

Plenární zasedání 16. - 19. 09. 2024: Jak a proč jsem hlasoval?

23.09.2024

Jak a proč jsem hlasoval na plenárním zasedání Evropského parlamentu 16. - 19. 09. 2024?

Námitka vůči prováděcímu aktu: maximální limity reziduí pro karbendazim a thiofanát-methyl

Podpořil jsem námitku, protože chci, aby Komise přišla s novým návrhem, který bude obsahovat nižší úrovně povolených limitů těchto pesticidů a nebude obsahovat povolené odchylky pro dovoz, aby tak nebyla ohrožena konkurenceschopnost evropských zemědělců.

 

Námitka vůči prováděcímu aktu: maximální limity reziduí pro cyprokonazol

Podpořil jsem námitku, protože chci, aby Komise přišla s novým návrhem, který bude obsahovat nižší úrovně povolených limitů tohoto fungicidu a nebude obsahovat povolené odchylky pro dovoz, aby tak nebyla ohrožena konkurenceschopnost evropských zemědělců.

 

Dohoda EU/USA o vypouštění družic Galileo z území USA

Podpořil jsem tuto dohodu. Spoléhám na analýzu a úsudek Komise, že k zajištění řádného fungování systému Galileo jsou třeba kompatibilní nosné rakety, které aktuálně poskytují pouze výrobci ve Spojených státech. S ohledem na zajištění bezpečnosti informací obsažených v družicích Galileo je proto nezbytná právně závazná dohoda se Spojenými státy, aby byla chráněna integrita družic Galileo na území Spojených států a důvěrnost utajovaných informací EU, které nelze zpřístupnit Spojeným státům a který je obsažen v satelitech nebo souvisí s vypuštěním satelitů.

 

Pokračující finanční a vojenská podpora Ukrajiny ze strany členských států EU

Podpořil jsem toto usnesení, které vyzývá všechny členské státy, aby nesnižovaly, ale naopak zvýšily své finanční prostředky pro Ukrajinu, a vyjadřuje přesvědčení, že Rusko musí poskytnout finanční náhradu za obrovské škody, které na Ukrajině způsobilo. Vítám v této souvislosti rozhodnutí Rady směrovat mimořádné příjmy plynoucí z imobilizovaných ruských státních aktiv do Fondu pomoci Ukrajině a Nástroje pro Ukrajinu i rozhodnutí skupiny G7 nabídnout Ukrajině úvěr ve výši 50 miliard USD zajištěný imobilizovanými ruskými státními prostředky. Jsem přesvědčen, že EU by společně s členskými státy měla dle potřeby upravit právní předpisy týkající se sankcí a vytvořit řádný právní režim, jenž umožní konfiskaci ruského státního majetku zmrazeného Evropskou unií.

 

Situace ve Venezuele

Podpořil jsem toto usnesení, které vyzývá EU a její členské státy, aby učinily vše, co je v jejich silách, pro zajištění toho, aby se legitimní a demokraticky zvolený prezident Edmund González Urrutia mohl dne 10. ledna 2025 v souladu s venezuelskou ústavou ujmout funkce, a důrazně odsuzuje a zcela odmítá volební podvody organizované režimem kontrolovaným Nejvyšším volebním úřadem, který navzdory opakovaným výzvám mezinárodního společenství odmítl zveřejnit oficiální výsledek v podobě archů pro sčítání hlasů ze všech volebních místností.

 

Ničivé povodně ve střední a východní Evropě, ztráty na životech a připravenost EU reagovat na tyto katastrofy, které jsou zhoršeny změnou klimatu

Podpořil jsem toto usnesení, které v souvislosti s ničivými povodněmi vyzývá k aktivaci mechanismů, jako je Fond solidarity EU (EUSF) a současně se domnívá, že rozpočet EUSF by měl odpovídat rostoucímu počtu a závažnosti přírodních katastrof po celé Evropě a že by Komise měla navýšit rozpočet rezervy evropské solidarity (ESR). Jsem také přesvědčen, že výrazné navýšení zálohových plateb z EUSF by členským státům umožnilo účinněji a rychleji reagovat na katastrofy, zejména v méně rozvinutých regionech, kde je nutná okamžitá pomoc. Komise by proto měla prozkoumat všechny možné způsoby, jak urychlit uvolnění prostředků z EUSF, zejména změnou stávajících pravidel, a zvážit poskytnutí vyšších zálohových plateb žádajícím zemím.

Autor článku : Luděk Niedermayer