Big_loader_ajax

Pozvánka na debatu 31.10. "Jak vrátit Evropu mezi ekonomickou špičku: od vizí k realitě "

18.10.2024

Jsem moc rád, že Vás mohu pozvat na nadcházející debatu Jak vrátit Evropu mezi ekonomickou špičku: od vizí k realitě

Pokud unijní ekonomika poroste jako dosud, čeká Evropany méně prosperity, a v důsledku toho i méně rovnoprávnosti, bezpečí a svobody rozhodovat o našem osudu. I to jsou závěry více než 400 stránkové analýzy ekonoma Maria Draghiho obsahující přes 100 doporučení, jak se stagnaci vyhnout. 


Členské státy mají nyní ve svých rukou možnost ekonomický propad zvrátit. Draghi nabízí mnoho podnětů k zlepšení, za stěžejní spolu s ním považuji: 

1️⃣ Více inovací (zpět) v Evropě 
2️⃣ Ekonomiku pro dekarbonizaci 
3️⃣ Zvýšení bezpečnosti a snížení závislostí 

Na stole jsou podněty pro zlepšení jednotného trhu a kapitálových trhů, podporu výzkumu a vývoje, vhodná pravidla pro levnější elektřinu, efektivní využívání čistých technologií nebo plnění svých závazků na obranu a posílení evropské nezávislosti v kritických oblastech.

To vše se neobejde bez zásadních reforem, včetně způsobu rozhodování v EU. A bude to vyžadovat i velké investice. Draghiho zpráva, založená na kvalitní analýze, kterou málokdo rozporuje, se tak nezaměřuje pouze na ekonomickou prosperitu, ale na celé budoucí směřování společné Unie. 

O posílení evropské konkurenceschopnosti i naší budoucnosti budeme debatovat ve čtvrtek 31.10. od 18:30 hodin v Operu na adrese Salvátorská 931/8 na Starém Městě s ekonomkou a hlavní ekonomkou Raiffeisenbank Helenou Horskou a zástupcem ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Viktorem Daňkem, moderace se ujme ekonomický redaktor ze Seznam Zpráv Jiří Nádoba

Na akci se prosím registrujte do úterý 29.10. na tomto odkaze

Harmonogram akce:
18:00 - 18:30 Registrace a welcome drink
18:30 - 20:00 Moderovaná debata
20:00 - 21:00 Neformální diskuze a drobné občerstvení

Pokud nebudete na debatu moci dorazit osobně, můžete ji sledovat živě na mém facebooku, případně kdykoliv později ze záznamu. 

Udělá mi velkou radost, když dorazíte a vezmete s sebou i své známé! 

Se srdečným pozdravem,
Luděk Niedermayer

Autor článku : Luděk Niedermayer